Fontsere

Acord per impulsar la difusió del cartellista Carles Fontserè

Aquest article va ser publicat per Lourdes Casademont a El Gerió Digital el passat 26 de febrer de 2020.

“Impulsar l’estudi taller de Carles Fontserè de la manera més eficient possible”. Aquest és el principal objectiu de l’acord signat avui entre l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Porqueres.

La finca Can Tista i Montguix inclou l’estudi taller del cartellista de la República i també la residència familiar. A finals dels 50′, Fontserè va adquirir la finca i la va convertir en el que és ara mentre estava exiliat a Nova York. No va ser fins al 1973 que s’hi va establir fins a la seva mort l’any 2007. Abans però, el 1994, Fontserè i la seva dona Terry Broch van cedir en vitalici el seu patrimoni a la Generalitat.

Actualment l’estudi taller està en bon estat però s’hauran de fer algunes obres menors, com ara substituir la instal·lació elèctrica i canviar alguna estructura de fusta. “Per nosaltres era molt important que el seu llegat es pogués mantenir però com a Ajuntament no teníem la capacitat suficient per tirar-ho endavant”, ha explicat l’alcalde de Porquers, Francesc Castañer, que ha subratllat la importància del conveni.

Segons el l’acord, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural assumirà a partir d’ara les despeses de manteniment i serveis bàsics dels immobles mentre que el consistori s’encarregarà de la gestió de les visites guiades i la difusió així com de les tasques de neteja i jardineria. En matèria de difusió, a partir del maig l’estudi taller s’obrirà un dissabte al mes i es faran visites concertades a grups entre setmana, pensant sobretot en escoles i insituts. Fins ara només se’n feien de forma puntual. També s’inclourà al programa d’activitats Viu el patrimoni per dinamitzar i promocionar l’equipament els mesos d’estiu. La residència on vivien no s’obrirà al públic.

El taller estudi on va treballar el seu darrer període s’ha preservat en tot detall. Destaca el despatx on va escriure les seves memòries, on es conserva la màquina d’escriure i tots els llibres i diccionaris, així com els pinzells, obres seves i tot allò que consultava per treballar. “Era un artista molt metòdic i es pot veure perfectament en aquest espai”, ha destacat l’alcalde.

Generalitat i Ajuntament volen impulsar la finca com a atractiu turístic i cultural perquè esdevingui un referent al territori. El director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, ha reconegut la figura “polifacètica” de Fontserè, com a pintor, cartellista, escriptor i fotògraf així com la seva obra fa que sigui de gran interès. I ha afegit que aquest patrimoni permetrà ampliar l’oferta de Cases Museu d’altres personatges d’interès que gestiona la Generalitat a diferents indrets.

Des del 2013 que l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany es va encarregar d’inventariar tot el material que hi havia a la casa. Les fotografies, negatius, positius i fulls de contracte es van dipositar a l’arxiu. El fons també inclou originals de pintures i dibuixos, cartells, litografies, escultures i còmics entre d’altres.

Des de la seva mort, el 2007, s’han organitzat diferents actes per reivindicar la seva figura i obra, com el centenari del seu naixement el 2016 impulsat des de la Generalitat i amb la col·laboració de nombroses institucions i professionals. Porqueres, a més, va batejar la seva biblioteca amb el nom de l’artista.

iglesiesassociats