2016: Centenari Carles Fontserè

LA CULTURA CATALANA, I LES CULTURES EN GENERAL, NECESSITEN REFERENTS PER VERTEBRAR-SE I SIGNIFICAR-SE DINS UN CONTEXT GLOBAL I LOCAL. LA MEMÒRIA I L’ACTIVACIÓ D’AQUESTA MEMÒRIA SÓN ELEMENTS CLAUS PER FER-NOS ENTENDRE LA RELLEVÀNCIA DEL NOSTRE ENTORN, PER REPRESENTAR-LO I PER ESTIMAR-LO. SENSE LA CULTURA, DE FET, NO EXISTIM. I LA CULTURA SÓN PERSONES QUE INDIVIDUALMENT I COL·LECTIVAMENT ARTICULEN UNIVERSOS. PODRÍEM INSCRIURE CARLES FONTSERÈ DINS D’AQUEST GRUP.

Nascut el 1916 a Barcelona i traspassat l’any 2007 a Porqueres, fou un artista de dilatada trajectòria en diferents vessants: fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor. S’inicia de ben jove com a il·lustrador de cartells i, en plena Guerra Civil, en dibuixa molts per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. El 1939 s’exilià a França on continuà fent d’il·lustrador però diversificant la seva obra en cartells, escenografies i còmics. L’any 1948 residí a Mèxic i, finalment, l’any 1949 s’establí a Nova York. A la gran capital continuà treballant com a il·lustrador polifacètic i, a més, començà a realitzar treballs de fotoperiodisme per a diverses revistes nord-americanes i espanyoles (com és el cas d’”El Correo Catalán”). Des de mitjans de l’any 1973 i fins a la seva mort, l’any 2007, Fontserè va viure a Can Tista de Porqueres, una antiga casa de pagès reformada a la vora de l’estany de Banyoles. L’any 1994 va cedir en vitalici, juntament amb Terry Broch, la seva esposa, el seu patrimoni a la Generalitat de Catalunya. En el cinquè aniversari de la mort de l’artista, l’any 2012, Bonart Cultural, la Fundació Lluís Coromina i la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el suport dels ajuntaments de Banyoles i de Porqueres, i amb la complicitat de Terry Broch es varen iniciar un seguit d’activitats per posar de relleu la figura de Carles Fontserè.

Al llarg de l’any 2013, des de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, es va efectuar l’inventari total del fons de Carles Fontserè, que es trobava a la casa familiar de Porqueres. Aquest correspon a trenta metres lineals de documentació produïda entre els anys 1916- 2008, entre la que hi ha les fotografies professionals de Carles Fontserè, fotografies familiars, pintures i dibuixos en paper, i la documentació escrita que va generar l’artista i la seva esposa referent a la gestió i administració de la carrera professional i artística de Carles Fontserè. El febrer de 2014 es van traslladar totes les fotografies professionals de Carles Fontserè a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. Són 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tot de fotografia en blanc i negre realitzada entre els anys 1959-1991. Corresponen a fotografies de Nova York, San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya, majoritàriament. I, també, fotografies de personalitats del món artístic i cultural, com Salvador Dalí, Camilo José Cela, Josep de Creeft, Rafael Alberti, etc.

El fons també inclou:

  • Originals de pintures i dibuixos en paper, apunts del natural, reproduccions en petit i gran format i apunts per a decorats i vestits de teatre (1936-1995) 1’6 ml.
  • Plànols, cartells i litografies (1939-1982) 0’8 ml.
  • Recull documental sobre la carrera artística de Carles Fontserè i documents de gestió de la vida diària de Carles Fontserè i Terry Broch. (1916-2008) 7’8 ml.
  • Còmics nord-americans dels anys 40’s i 50’s. Recull de recursos documentals utilitzats per a il·lustrar còmics. (1940-1981) 10’05 ml.
  • Recull de recursos documentals sobre entitats, organismes i artistes del cartell, actius durant la Guerra Civil (1980-2000) 2 ml.
  • Pintures en tela, escultures i objectes diversos, 1.800 llibres i 300 discs de música.

L’any 2016 es commemora el centenari del naixement d’aquest polifacètic artista, reconegut principalment pels cartells que dibuixà i dissenyà durant la Guerra Civil Espanyola. Un dels objectius principals d’aquest centenari és destacar la importància del Fontserè fotoperiodista.

El curador de l’Any Fontserè és Ricard Planas, crític d’art, fundador de la Revista Bonart i actualment assessor en creació i estratègies culturals del Departament de Cultura.


Un moment fundacional

En un moment fundacional com el que vivim, acollir aquest 2016 el centenari del naixement a Barcelona de Carles Fontserè, un home polièdric i que va reivindicar la nostra cultura i els nostres valors arreu, no deixa de ser un acte de normalitat institucional. El tret de sortida de les commemoracions el vam iniciar a principis d’any durant la meva visita a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, a Banyoles, que va servir per presentar l’inventari i la digitalització del fons, bàsicament fotogràfic, de l’artista català. Una feina ciclòpia dels professionals de la casa que ha necessitat de molta cura i sensibilitat i que, essent com és la propietat del llegat Fontserè de la Generalitat de Catalunya, hem cregut imprescindible de difondre al màxim possible emprant les noves tecnologies. Per aquesta raó, la fotografia serà insistentment present en tots els actes, una modalitat de l’expressió artística que connecta amb força amb les noves generacions i que s’inclou dins els codis visuals als quals més acostumats ens tenen els nostres temps moderns. Imatges i documentació que es podran veure en la pàgina web www.carlesfontsere.cat, elaborada per a l’ocasió.

Es tracta, doncs, d’un centenari amb un conjunt d’activitats, més de quaranta, que es poden veure per diferents institucions públiques, algunes de capçalera del país, i privades. Un maridatge, una manera de fer que reforça aquest lligam publicoprivat tan essencial, aquest deix que la cultura la fem tots i que les noves dinàmiques del present han impulsat: treballar en equip per multiplicar. Així mateix, la planificació de les activitats respon a una lògica territorial per visualitzar el somni noucentista de la Catalunya Ciutat, on les ciutats d’arreu del país generen valor i excel·lència en les seves programacions. Fontserè, que va viure, voltar i exposar per mig món —la internacionalització, un altre dels valors que el centenari transmet— i arreu del país, crec que estaria orgullós de com tots aquests paràmetres s’interrelacionen.

Santi Vila i Vicente
Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya


Comitè impulsor

comite

Comitè impulsor per a la celebració del centenari del naixement de Carles Fontserè

Terry Broch, vídua de Carles Fontserè, †27/04/2016
Montse Puigvert, amiga del matrimoni Broch-Fontserè

Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni
Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona
Ricard Planas, curador Any Fontserè
Enric Cobo, cap del Servei de Coordinació General d’Arxius
Josep Fernández Trabal, cap de l’àrea de Fons Històrics de l’ANC
Roser Cambrany, del Museu Nacional d’Art de Catalunya
Núria Batllem, directora de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany

Joan Boadas, director de l’Arxiu Municipal de Girona
Jordi Bosch, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles
Lluís Costa, Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la UdG
Núria F. Rius, Universitat Pompeu Fabra
Xavier Soy, Diputació de Girona
Elisa Teixidor, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Porqueres
Jordi Xargay, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany

Joan Albert Abril, periodista, productor i realitzador de cinema
Carlus Camps, artista
Natàlia Chocarro, Fundació Vila Casas
Pere Duran, Col·legi de Periodistes de Girona
Sandra Forn, Films d’Orient
Adrià Fornés, director del Centre Cultural Terrassa
Toni Iglésies, Iglésies Associats, Disseny i Comunicació – Sies.TV
Montse Oller, Fundació Lluís Coromina
Narcís Planas, Bonart Cultural
Pep Rigol, Festival Scan
Miquel Serrano, conservador del Museu de l’Exili
Guillem Terribas, Llibreria 22

iglesiesassociats