imatge_carles_fontsere

La Filmoteca de Catalunya se suma a l’Any Carles Fontserè amb la projecció d’un documental sobre l’artista

Preestrena

La Filmoteca de Catalunya ha preestrenat avui el documental Art i Rebel·lia. Carles Fontserè, a contracorrent en el marc del l’Any Fontserè, amb què el Departament de Cultura commemora el centenari del naixement de l’artista. El documental està dirigit per Albert Abril i produït per Films de l’Orient. Descriu Fontserè com un personatge de difícil classificació, que sempre va seguir el seu propi camí.

Han assitit en la preestrena el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Jùsep Boya; el comissari de l’Any Fontserè, Ricard Planas, i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.

El Departament Cultura commemora enguany el centenari del naixement de Carles Fontserè, artista polifacètic reconegut principalment per la seva faceta de cartellista, en especial per l’obra que va dissenyar durant la Guerra Civil Espanyola. La celebració del centenari destaca la vessant fotogràfica de l’artista, alhora que recull tot el patrimoni que va cedir en vida a la Generalitat de Catalunya.

Carles Fontserè (Barcelona 1916- Porqueres 2007) va ser un artista de dilatada trajectòria en diferents vessants: fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor. Es va iniciar de ben jove com a il·lustrador de cartells i, en plena Guerra Civil, en va dibuixar molts per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. El 1939 es va exiliar a França, on va continuar fent d’il·lustrador però diversificant la seva obra entre cartells, escenografies i còmics. L’any 1948 va residir a Mèxic i l’any 1949 es va establir a Nova York. A la gran capital va continuar treballant com a il·lustrador polifacètic i, a més, començà a realitzar treballs de fotoperiodisme per a diverses revistes nord-americanes i espanyoles (com és el cas d’El Correo Catalán). Des de mitjans de l’any 1973 i, fins a la seva mort, l’any 2007, Fontserè va viure a Can Tista de Porqueres, una antiga casa de pagès reformada a la vora de l’estany de Banyoles.

Més informació: www.filmoteca.cat

iglesiesassociats