Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P7

Presentació dels actes del Centenari de Carles Fontserè

Presentació

El Departament Cultura commemora enguany el centenari del naixement de Carles Fontserè, artista polifacètic reconegut principalment per la seva faceta de cartellista, en especial per l’obra que va dissenyar durant la Guerra Civil Espanyola. La celebració de l’Any Fontserè destaca la vessant fotogràfica de l’artista alhora que posa el valor tot el patrimoni que va cedir en vida a la Generalitat de Catalunya.

La commemoració és fruit d’un esforç col·lectiu d’institucions i professionals que es materialitza enguany amb prop de quaranta activitats, la primera de les quals va tenir lloc el passat mes de febrer amb la presentació del fons de 50.000 fotografies inèdites de l’artista conservades a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.

La programació del centenari, comissariat pel periodista, crític d’art i gestor cultural Ricard Planas, consta de prop de quaranta propostes que consten de dos blocs principals: les exposicions i les publicacions.

xLa primera exposició destacada s’inaugura aquest divendres 10 de juny a les 19.30 hores al Centre Cultural de Terrassa. Sota el títol “Carles Fontserè. Photocitizen. Els projectes pendents”, la mostra revisa els inicis fotogràfics de l’artista i representa la més completa que s’ha fet fins ara. Altres exposicions que mostren el Fontserè fotògraf són ‘Carles Fontserè. Una història gràfica de Nova York’ que s’exposarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya a partir del proper mes d’octubre, i on es podrà veure el conjunt de panells amb fotomuntatges que composen la seva obra monumental; “Carles Fontserè: 60.000 fotografies” a la Fundació Lluís Coromina de Banyoles; “Mirades a Fontserè”, un recull fotogràfic de mirades que han realitzat diversos fotoperiodistes sobre l’artista i que es podrà veure a l’Escola Internacional de Fotografia Grisart a Barcelona i a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, entre altres.

Pel que fa a les publicacions, el Departament de Cultura està elaborant la monografia, Carles Fontserè, des de l’exili. Fotografia i assaig social d’un temps viscut (1958-1973), que ha de ser el llibre de referència que compilarà tota la faceta fotogràfica de l’artista tot vinculant-lo amb altres fotògrafs del moment com Joan Colom, Oriol Maspons o Julio Ubiña. L’altre publicació destacada adreçada a la internacionalització de l’artista és la traducció a l’anglès del primer dels quatre volums de les memòries que Carles Fontserè va escriure personalment entre el 1931 i el 1939.

Les activitats del centenari es complementen amb visites guiades a Can Tista, l’estudi-taller de l’artista a Porqueres, i a Perpinyà, on hi va viure una temporada durant el seu exili a França, i amb prop d’una desena de conferències i taules rodones on es posarà en valor l’obra de l’artista.

Totes les activitats de l’Any Fontserè es poden consultar a la pàgina web que s’ha creat amb motiu del centenari i on es poden trobar diversos recursos que tracten totes les vessants d’aquest personatge carismàtic, polifacètic i entranyable:  www.carlesfontsere.cat

Carles Fontserè (1916-2016)
Nascut el 1916 a Barcelona i mort l’any 2007 a Porqueres, Carles Fonserè va ser un artista de dilatada trajectòria en diferents vessants: fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor. S’inicia de ben jove com a il·lustrador de cartells i, en plena Guerra Civil, en dibuixa molts per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. El 1939 s’exilià a França on continuà fent d’il·lustrador però diversificant la seva obra en cartells, escenografies i còmics. L’any 1948 residí a Mèxic i, finalment, l’any 1949 s’establí a Nova York. A la gran capital continuà treballant com a il·lustrador polifacètic i, a més, començà a realitzar treballs de fotoperiodisme per a diverses revistes nord-americanes i espanyoles (com és el cas d’”El Correo Catalán”). Des de mitjans de l’any 1973 i fins a la seva mort, l’any 2007, Fontserè va viure a Can Tista de Porqueres, una antiga casa de pagès reformada a la vora de l’estany de Banyoles.

Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P8 Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P9 Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P1 Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P2 Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P3 Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P4 Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P5 Pre-Centenari-Fontserè-Bcn-©-Pere-Duran-P6

iglesiesassociats